Από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων η κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βύρωνα

Από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων η κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βύρωνα

Μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων ήταν την Τέταρτη 15 Μάη, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Βύρωνα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείο).

Μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Χαιρετισμό έκαναν η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Βαγγέλης Γείτονας, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα.

Στην κεντρική ομιλία του ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το πραγματικό δίλημμα σε όλες τις κάλπες είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο γνώριμο δρόμο, που μας έφτασε ως εδώ, ή θα δυναμώσουμε τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τα στηρίγματά τους; Είτε αυτά βρίσκονται σε κυβερνήσεις, είτε στις δημοτικές και περιφερειακές.

Θα ψάχνουμε τις επιμέρους διαφορές τους, που όχι μόνο δεν αμφισβητούν αυτό το δρόμο, αλλά είναι και “οξυγόνο” για το σύστημα, για να μετακινείται η λαϊκή δυσαρέσκεια, πότε στον ένα πότε στον άλλο;

Ή θα εμπιστευθούμε την πείρα μας, που δείχνει ότι ψάχνοντας τις πιο ανώδυνες διαφορές, καταλήγαμε στο πιο επώδυνο σενάριο. Ψάχνοντας το μικρότερο κακό, καταλήγαμε στο μεγαλύτερο;

4 χρόνια τώρα έχουμε πλούσια πείρα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα που εμφανίζει ως παροχές.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα δεν ήταν όμως ούτε η πολιτική που εφάρμοσε, ούτε τα μέτρα που πήρε σε βάρος του λαού.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά της είναι ότι προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτή την βάρβαρη πολιτική, στο όνομα της προόδου, της αριστεράς, του ρεαλισμού.

Είναι η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία που καλλιεργεί συστηματικά στο λαό, η μείωση των απαιτήσεων, η προσπάθεια που κάνει για να συμβιβάσει το λαό με τα ψίχουλα, με τα ελάχιστα και τα κατώτατα, με την ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας.

Δεν υπάρχει στην κυριολεξία πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής, που να μην συνοδεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ένα πλυντήριο αντιλαϊκών στόχων και πολιτικών και με ένα πολύ επικίνδυνο δηλητήριο συνειδήσεων, ιδιαίτερα απέναντι σε ανθρώπους αγωνιστές, αριστερούς, προοδευτικούς, πολλοί από τους οποίους μπορεί και να πίστεψαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό έκανε όταν ψήφισε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο δικαιολόγησε στο όνομα του ρεαλισμού.

Αυτό έκανε και συνεχίζει να κάνει όταν στηρίζει όλα τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, όταν γεμίζει στρατιωτικές βάσεις όλη τη χώρα, όταν δίνει 4 δισ. κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, δικαιολογώντας όλα αυτά τα στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας, λες και δεν ξέρουμε τι σημαίνει για το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, σταθερότητα, λες και δεν γνωρίζουμε ότι οι ισχυροί σύμμαχοί μας ευθύνονται…

Αυτό κάνει, όταν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ αθωώνει την ΕΕ, λέγοντας τάχα ότι αυτή ξεστράτισε την τελευταία εικοσαετία από τις δήθεν φιλολαϊκές ιδρυτικές της αξίες και ότι αυτό το ξεστράτισμα μπορεί να διορθωθεί.

Αυτό το δηλητήριο έριξε πριν λίγες ημέρες όταν την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που επιτεύχθηκε με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού, των κομμουνιστών, ο Τσίπρας υπέγραφε με τους σοσιαλδημοκράτες, δεξιούς και ακροδεξιούς της ΕΕ, ότι όλοι αυτοί που έχυσαν το αίμα τους για την ήττα του φασισμού – ναζισμού, αποτελούν σιδηρούν παραπέτασμα.

Υιοθετώντας όλη την μαύρη προπαγάνδα του Τσώρτσιλ, του Τρούμαν, του μακαρθισμού, που και στη χώρα μας έστειλε σε φυλακές, εξορίες, εκτελεστικά αποσπάσματα χιλιάδες αγωνιστές.

Απευθυνόμαστε σε όσους ακόμη ίσως αναρωτιούνται: “Μα είναι ίδιοι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ;”. Όχι, έχουν επιμέρους διαφορές που όμως αποτελούν οξυγόνο, για την κυρίαρχη τάξη. Άλλωστε, το σύστημα δεν έχει ανάγκη δύο ίδια κόμματα. Έχει ανάγκη και αυτόν που ωμά και κυνικά θα διατυπώνει τις εντολές του κεφαλαίου, όπως κάνει ο Μητσοτάκης, έχει ανάγκη όμως και από αυτόν που θα τις υλοποιεί κανονικά -και πιο αποτελεσματικά πολλές φορές- είτε κρύβοντας τις, είτε εμφανίζοντας τες ως φιλολαϊκές, όπως κάνει ο Τσίπρας».

Χαιρετισμός της Αφροδίτης Ρέτζιου

Στην συνέχεια στο χαιρετισμό της η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ ανέφερε:

«10 + 1 μέρες μέχρι την τριπλή εκλογική μάχη της 26ης Μάη. Και ο καθένας από εμάς ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος ,ο 17χρονος μαθητής που ψηφίζει για πρώτη φορά, ο νέος άνθρωπος είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε πολύ περισσότερους από τους 15+1 λόγους που αναφέρουμε στο προεκλογικό φυλλάδιο του Κόμματος για να κάνουμε τη διαφορά. Να ρίξουμε στην κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το ψηφοδέλτιο με το κόκκινο γαρύφαλλο, σύμβολο αγώνα του λαού μας, στην κάλπη των ευρωεκλογών το ψηφοδέλτιο με τα τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Γιατί η ΕΕ των 120 που ζουν στα όρια της φτώχειας, των 17 εκ ανέργων, των 4 εκατ. ανέργων, δεν είναι αποτέλεσμα της παρέκκλισης από τις ιδρυτικές της αξίες. Είναι η απόδειξη ότι η ΕΕ είναι το φιλόξενο σπίτι των καπιταλιστών, φυλακή για τους λαούς.

Γιατί ενώ οι λαοί στις 9 Μάη γιορτάζουμε τη συντριβή του ναζιστικού τέρατος με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης με τα πάνω από 20 εκατ. νεκρούς, τη συμβολή των κομμουνιστών και των αγωνιστών σε όλο τον κόσμο, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου γιορτάζουν την επέτειο της διακήρυξης του υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας Σουμάν για τη γαλλογερμανική ένωση άνθρακα και χάλυβα, δηλαδή τη συνεργασίας με τους ηττημένους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά του κοινού εχθρού. Της Σοβιετικής Ένωσης και του Σοσιαλισμού. Αυτό γράφει το πιστοποιητικό γέννησης της ιδέας της περίφημης ευρωπαϊκής ενοποίησης. Για αυτό υπέγραψαν και οι 27 το μνημείο αντικομμουνιστικής διακήρυξης στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Δεν επέλεξαν τυχαία αυτή τη μέρα. Θέλουν η αντιφασιστική νίκη να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη των λαών.

Αυτή είναι η ΕΕ και όσα λίφτινγκ και αν της κάνουν δε μπορούν να κρύψουν τα αποκρουστικά της χαρακτηριστικά. Για αυτό και το 74% του ελληνικού λαού την αμφισβητεί.

Δεν υπάρχει έγκλημα σε βάρος της ζωής μας που να μην έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Μπορεί να μην είναι δίκαιο να πνίγονται οι λαϊκές οικογένειες στη βροχή, να καίγονται στη φωτιά, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους – οφέλους όπως με κυνισμό και ωμότητα ομολογούν τα επιτελεία της ΕΕ. Γιατί είναι οικονομικά αποδοτικότερα και κοστίζει λιγότερο να αποζημιώσεις φτωχούς, με λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από ότι βίλες και επιχειρήσεις. Άραγε πόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή;

Το κριτήριο του κόστους – οφέλους διαποτίζει τα πάντα. Η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των στρατηγικών κατευθύνσεων που εκπορεύονται από τα επιτελεία της ΕΕ, εξειδικεύονται από τις αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη – μέλη και την Ελλάδα και υλοποιούνται από τους δήμους και τις περιφέρειες. Βαφτίζουν τη θεμελίωση της βαρβαρότητας θεμελίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τη δουλειά-λάστιχο, πολυμορφία εργασιακών σχέσεων. Την ανεργία, ανάπαυλα από την επαγγελματική σταδιοδρομία, τους ελάχιστους μισθούς-ψίχουλα εκπλήρωση των αναγκών των εργαζομένων με βάση τις εθνικές οικονομικές συνθήκες, βλ. νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου.

Τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα για να μπορούν οι συνταξιούχοι να συμπληρώνουν την πενιχρή εθνική σύνταξη επίδομα,εθελοντική εργασία και ελιξήριο ζωής.

Το γεγονός ότι χάρη στην πρόοδο της επιστήμης οι άνθρωποι ζούμε περισσότερα χρόνια, το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από ευλογία γίνεται κατάρα.

Γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του γιατί μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή είναι η περίφημη ενεργός γήρανση της ΕΕ που εκτός των άλλων χρησιμοποιείται για να κάνουν ασημένιες μπίζνες, ασημένια οικονομία έτσι τη λένε (από τα γκρίζα μαλλιά των ηλικιωμένων). 7 τρισ. δολάρια υπολογίζει την αξία της η Merry Linch, θυγατρική της τράπεζας της Αμερικής.

Αντί η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας να αξιοποιηθεί για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να δουλεύουμε λιγότερο, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να καταπολεμηθεί η ανεργία στους νέους, τα μονοπώλια νέων τεχνολογιών, ρομποτικής κάνουν επενδύσεις για να κάνουν τους ηλικιωμένους νέους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι οδηγίες της ΕΕ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου που χτυπάει το 8ωρο, την πιο σημαντική κατάσταση της εργατικής τάξης. Που προβλέπει μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη δουλειά την εβδομάδα.

Ο κουρνιαχτός που σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προτάσεις Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύψει τη φάλτσα συγχορδία τους για τον εργάσιμο χρόνο. Με τη σφραγίδα της ΕΕ σμπαραλιάζουν κάθε κανονικότητα στο ωράριο, διαλύουν τις ζωές των εργαζομένων, αποκλείουν κάθε δυνατότητα οικογενειακού προγραμματισμού.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς την ευρωπαϊκή οδηγία, επέβαλε δουλειά στους εμποροϋπάλληλος 32 Κυριακές το χρόνο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της τόνισε ότι: «Οι αξίες της ΕΕ είναι η εξασφάλιση των κερδών των λίγων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των λαών. Το 74% του ελληνικού λαού που αμφισβητεί την ΕΕ μία επιλογή έχει. Μαύρο σε όσους μαυρίζουν τη ζωή μας. Ναι στο ΚΚΕ και τη ζωή, στο παρόν και το μέλλον που μας αξίζει. Μαύρο στην ΕΕ, σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά. Ναι στην Ευρώπη του σοσιαλισμού. Να μην επιτρέψουμε να εκλεγεί στην ευρωβουλή και να προστατευτεί με την ασυλία του ευρωβουλευτή ο υπόδικος της ΧΑ Λαγός. Η αλφαβήτα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΧΑ ξεκινάει από το Κ. Στη δεύτερη θέση φιγουράρει ο Λαγός. Για να εκλεγεί και να τη γλυτώσει τώρα που η δίκη της ΧΑ πλησιάζει στο τέλος. Να μην το επιτρέψουμε. Με ισχυρό ΚΚΕ να στείλει ο λαός και αυτόν και όλους όσους υπηρετούν το σύστημα που γεννά και θρέφει το φασισμό στον αγύριστο».

Ομιλία του Βαγγέλη Γείτονα

Την εκδήλωση έκλεισε ο Βαγγέλης Γείτονας, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα όπου κάλεσε το Βυρωνιώτικο λαό να κάνει κριτήριο της ανάγκες του σε μια γειτονιά που οι ρίζες του Κόμματός μας, του ηρωικού ΚΚΕ φτάνουν πολύ βαθιά, γιατί είναι ρίζες ποτισμένες με αίμα, σε μια περιοχή που και οι κομμουνιστές δήμαρχοι, άφησαν πραγματικά το στίγμα τους στην πόλη στις 26 Μάη να στείλει το πιο δυνατό μήνυμα! Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα, μήνυμα για ισχυρό ΚΚΕ παντού, για μια πραγματική νίκη του λαού! Ξεχωριστό αγωνιστικό κάλεσμα, απηύθυνε, σε κάθε νέα και νέο, στους 17χρονους μαθητές των σχολείων, αλλά και όσους ψηφίζουν για πρώτη φορά. Τους καλούμε η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη, ανατρεπτική, πραγματικό βόλι σε όσους καταδικάζουν τη νεολαία σε μια ζωή αλλά χωρίς δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι, ο λαός του Βύρωνα από δήμαρχοι και περιφερειάρχες των κομμάτων που κυβέρνησαν όλα τα τελευταία χρόνια (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται απέναντι από τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) και την προσπάθειά του ακόμα και μετά τα 5 χρόνια θητείας του να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους του Βύρωνα. Χαρακτηριστικά στάθηκε σε δύο μέρη του απολογισμούς της δημοτικής αρχής λέγοντας:

«Όμως θα σταθούμε σε δυο συγκεκριμένα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ίχνος ντροπής η δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη:

  1. Ο κ. Κατωπόδης, φιγουράρει και παρουσιάζει ως έργο τη μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου στον Καρέα. Πρόκειται για το σχολείο που η πολεοδομία σφράγισε λόγω προβλημάτων στατικότητας και είναι το σχολείο που προέτρεπε ο κ. δήμαρχος τους γονείς και τους δάσκαλους να βάλουν τα παιδιά για μάθημα με επιχειρήματα του τύπου “τόσα χρόνια δεν έχει πάθει τίποτα” και που κατηγορούσε τους γονείς, που αρνούνταν αυτό το ενδεχόμενο ως υποκινούμενους που ήθελαν να του κάνουν ζημιά! Αυτό το σχολείο που με τους αγώνες τους επέβαλαν οι γονείς και οι δάσκαλοι και που ο δήμαρχος ήταν απέναντι, το παρουσιάζουν σήμερα ως έργο και δεν ντρέπονται γι’ αυτό. Ποιός έχασε όμως τη ντροπή, για να τη βρούνε αυτοί.
  2. Το “οικονομικό θαύμα” όπως το αποκαλεί η διοίκηση του δήμου, που μοιάζει λίγο πολύ με το οικονομικό θαύμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση που αφού περιέκοψε μια σειρά κοινωνικές δαπάνες, συντάξεις και επιδόματα και δυνάμωσε τη φοροληστεία, μιλάει για πλεονάσματα. Δεν βγάζουν κιχ για τα υψηλά δημοτικά τέλη που τα περισσότερα βρίσκονται στα επίπεδα της εποχής Χαρδαλιά, δεν λένε κουβέντα για τα μπλοκαρίσματα των ΑΦΜ και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 4000 δημότες της περιοχής, για την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες πολιτισμού – αθλητισμού ή όπως λένε οι ίδιοι “το τσάμπα πέθανε”, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς που δεν αγγίζονται. Δεν λένε τίποτα για το αποθεματικό που συμφωνούν να πηγαίνει στην ΤτΕ για τις ανάγκες των δανειστών, για τη συμφωνία τους στους πετσοκομμένους ΚΑΠ, τη διαχείριση της φτώχειας. Αυτοί είναι, και όσο και να προσπαθούν, όσο πολυτέλεια και αν έχουν τα έντυπά τους, η πραγματικότητα είναι σκληρή και σε τελική ανάλυση μαρτυράει την αντίληψή τους για δήμους-ανώνυμες εταιρίες που αντί να δώσουν χρήματα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, κρατάνε τα αποθεματικά για να τα διαφημίζουν».

Τέλος, ο Βαγγέλης Γείτονας αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχουν οι Βυρωνιώτες και πως με κριτήριο αυτές και με εγγύηση την συνέπεια λόγων και έργων οι κομμουνιστές δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με το λαό. Τόνισε ότι:

«Αυτές τις προτεραιότητες είχαν και οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, τέτοιες θα συνεχίσουν να έχουν και τα επόμενα! Με τους υποψηφίους μας που πολλοί από αυτούς συμμετέχουν για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιό μας, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι και γεμάτοι διάθεση για αγώνα, αλλά και οι παλιότεροι με ξεχωριστή προσφορά στην περιοχή.(…)

Τις επόμενες 11 μέρες μέχρι τις κάλπες να μη λογαριάσουμε κόπους, να μιλήσουμε με ακόμα περισσότερους, να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, για περισσότερους ευρωβουλευτές που θα ξεσκεπάζουν τα βρώμικα σχέδιά τους και θα ενημερώνουν το λαό. Για να γκρεμίσουμε από την 3η θέση τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, τους απογόνους των ταγμάτων ασφαλείας, των δωσίλογων και της Χούντας. Για κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών γεμάτες με τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο, το γαρύφαλλο του Μπελογιάννη, με αυτό που ο ίδιος “ξεκλείδωσε όλη την αθανασία”. Για ισχυρή “Λαϊκή Συσπείρωση” και στην περιφέρεια Αττικής με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Πρωτούλη».


Κοινοποιήστε: